Какво означава Мирадж и каква особеност притежава тази нощ?

Отговор:
  Ми’радж, означава стълба. Това е нощта, в която Мухаммед Мустафа Рaсулюллах ”салляллаху алейхи ве селлем” бе пренесен в небесата и отведен на незнайни за човечеството места. Това е станало през 27-та нощ на месец реджеб. Мираджът се оповестява в първия айет-и керим на сура Исра. Заблудената еретична група Мутезиле, не е успяла да проумее, как за един миг Пророкът ни Рaсулюллах “саллялаху алейхи ве селлем” е посетил Дженнета, Джехеннема и много непознати за хората места. Казвайки: “Да се приеме мираджът, се равнява на това Аллаху теаля да бъде локализиран на дадено място.”, те отхвърлят съществуването на мираджа. В отговор на това може да им се каже, че Аллаху теаля е разговарял и с Муса “алейхиселям” на планината Тур. Възможно ли е тогава да се твърди, че планината Тур, е мястото където Аллаху теаля пребивава? Разбира се, че не. Праведните мюсюлмани, които ще влязат в Дженнета също ще видят Аллаху теаля там. Но Дженнетът също не е мястото на Аллаху теаля. Той е пречист, от това, да се намира на определено място.

 В книгата “Кавл-ул-фасл“, се казва следното:
  За да ни покаже някои свръх естествените неща породени от безкрайната Си сила и величие, с първия айет на сура Исра, Аллаху теаля ни известява, че е принесъл Мухаммед “алейхиселям” от Мекка в Кудис. Думата исра не може да се тълкува, като сън. Думата исра, се използва в смисъл- “Нощно разхождане в будно състояние”.

 В знамението: (Нещата, които ти показахме [на Мирадж] сторихме едно фитне за хората), думата фитне тук се тълкува като “изпитание”. А изпитанието е възможно само когато човек е в будно състояние. Ако разказаното от Пророка ни “алейхиселяту ве селям” беше сън, никой нямаше да приеме това за нещо неестествено. Наред с това, ако Ебу Бекр “радияллаху анх” не беше дал своята подкрепа за това събитие, не беше могъл да достигне високите степени, които спечели. Невярващият, че Расулюллах “алейхиселям” бе пренесен от Мекка до Кудис, би станал кяфир (неверник). Невярващият, че Той бе въздигнат в небесата и отведен на незнайни места, би се отклонил от правия път. (Бахр)

 Пренеслият Расулюллах “салляллаху алейхи ве селем” за няколко секунди от Мекка до Кудис е Аллаху теаля. Защо да не може да го пренесе и на по-големи разстояния? Съмняващи се в силата на Аллаху теаля, са единствено неверниците.


 Нашият любим Пророк, разяснява “мираджа” по-следния начин:

Качих се на Бурака (коня от Дженнета), който ми бе даден и пристигнах на Бейт-ул-Мукаддис. Завързах го за халката, на която бяха завързали своите коне и другите пророци, след което влязох в месджида, изпълних два рекята намаз и излязох. Джебраил донесе две купи. В едната имаше шербет от Дженнета, а в другата мляко. Избрах млякото. Джебраил промълви: (Избра подходящото за сътворенията). След това ни въздигна до първото небе. Пред небесната врата се чу глас: (Ти кой си?). Той отвърна, (Аз съм Джебраил). Чу се, (Кой те придружава?). Той каза, (Мухаммед алейхиселям). Отново се чу, (Той изпратен ли е вече, като пратеник?). Джебраил отвърна, (Да). Небесната врата се отвори. Срещнах се с хазрети Адем (Адам). Поздрави ме и отправи дуа за мен. Възнесохме се на второто небе. Проведе се същият разговор. Небесната врата се отвори. Там се срещнах с двамата синове на две сестри Иса и Яхяа (Исус и Йоан). Те също ме поздравиха и направиха дуа за мен. Възнесохме се на третото небе. Отново се проведе същия разговор. Небесната врата се отвори. Там видях хазрети Юсуф (пророкът Йосиф). Той също се помоли за мен. Въздигнахме се на четвъртото небе. Отново се проведе същият разговор. Вратата се отвори. Видях хазрети Идриз (пророка Енух). И той отправи молитва за мен. Издигнахме се до петото небе. Отново същият разговор. Вратата се отвори. Видях хазрети Харун (пророка Арон). Също направи дуа за мен. Въздигнахме се на шестото небе. Същият разговор, след което вратата се отвори. Видях хазрети Муса (пророка Мойсей). Поздрави ме и се помоли. Въздигнахме се на седмото небе. Отново се проведе същият разговор и вратата се отвори. Видях хазрети Ибрахим (пророка Авраам), който се беше облегнал на Бейт-ул-Мамур. И той отправи дуа. Видях Бейт-ул-Мамур. След това Джебраил ме заведе на Сидрет-ул-Мунтеха (границата, най-близката точка, до която могат да достигнат създанията до Аллаху теаля). Аллах заповяда да се извършват по 50 времена фарз (задължителен) намаз на ден. Върнах се при Муса и му разказах. Той ми каза, (Поискай от Господаря си да ги намали! Общността ти няма сили за това. Имам опит в това). Срещнах се още няколко пъти с Аллаху теаля. Най-накрая моят Господар заповяда, (Заповядвам извършването на пет-кратен намаз за фарз (задължителен). За всяко време има по-десет севаба. По този начин времена намаз стават 50)  [Муслим]


Как да се възползваме най-пълноценно от нощта Ми’радж?

Отговор: Като говеем през деня и правим много ибадети през нощта. В хадис-и шерифи се казва:

“Ако в нощта на Ми’раджа се извършат праведни дела, ще се даде севаб (възнаграждение), колкото за сто години.” [И. Газали]

“За говеене на орудж през 27-ия ден на месец реджеб се дава 60-годишен севаб (хасене).” [И. Газали]

 През тази нощ е хубаво да се изпълняват ка’за намази (т.е да се наваксат пропуснатите намази). Ако няма такива, може да се кланят нафиле намази. Освен това, голям севаб е да се чете Свещения Коран (на арабски, а не преводи на Корана), да се прави дуа и покаяние (тевбе), да се даде милостиня (садака) на бедните или по някакъв начин да се зарадват мюсюлманите и севаба от тези деяния да се изпрати на покойните мюсюлмани. Винаги трябва да се стремим към истинската вяра (иман), да спазваме фарзовете (задълженията) и да избягваме харамите (забранените неща). Трябва винаги да правим тевбе и възможно най-скоро време да издължим (ако има такива) нашите пропуснати предишни намази. Но за да направим всички тези неща, трябва да знаем как те се извършват по правилния начин. Т.е. трябва да притежаваме илм (знание) или по конкретно да четем книги илмихали, в които са поместени всички неща нужни за правилното следване на исляма от страна на всеки мюсюлманин. В хадис-и шериф се казва:

“Да се прекара част от вечерта в придобиване на знание е по-ценно, отколкото да се прави ибадет до сутринта.” [Ебу Нуайм]


п.п.:Подходящи книги за четене са двете части на книгата “Пълен илмихал” в отдела “Книги” на главното меню.