Защо вярващите страдат, а невярващите живеят в уют?

Непознаващите в исляма казват: “Защо Аллах ви изпраща бели и нещастия на [вас вярващите] Възлюбените си раби, а не ви дарява с добрини и благословии?

Невярващите в ислямските повели, невежите и ахмаците се подиграват вярващите [с мюсюлманите, които кланят намаз, държат орудж и изучават исляма]. [Наричат ги изостанали.] Казват: “Защо Аллах изпраща бели и нещастия на вас- Възлюбените му раби, вместо добрини и благословии? [Ние [неверниците] не се подчиняваме на заповедите Му. Защо тогава Той не ни наказва? Ето ни! Живеем в удобства, забавляваме си и се наслаждаваме на живота; постигаме земните наслади чрез трикове и лъжи. А вие си губите времето с намаз и орудж; бягате от светски удоволстия и живеете в затруднения! В допълнение към тези трудности, Той ви изпраща бели и проблеми. Ако ислямът беше пътят на щастието, вие щяхте да живеете по-комфортно и щастливо от нас.]” С тези долни слова те отказват да повярват в думите на тези любими раби.
Неверниците са казали същите неща и на най-добрия сред хората.

В 7-и айет на сура Фуркан по смисъл се казва:

“Неверниците казват: “Що за пратеник е този? “салляллаху алейхи ве селлем”. Яде и пие, също като нас и ходи по улиците. Ако беше пророк, при него щеше да дойде ангел. Който да му помага и да ни предупреждава и сплашва с Ада. Или Господът му щеше да му прати съкровища от пари, щеше да има овощни градини, ферми и да яде каквото му харесва…”

Това са думи на хората, които отричат отвъдното, Дженнета и Джехеннема, и които не могат да съзрат бъдещето. Човек, който знае, че дженнетските (райските) блага и джехеннемските (адските) мъчения са безкрайни, би ли отдал някакво внимание на няколкодневните земни бели и мъки? Осъзнавайки, че тези мъки могат да станат причина за безкрайни блаженства, вярвашият би посрещнал тези неща, като блага [от своя Създател] и не би отдал значение на словата на невежите хора. Белите са непоколебимите свидетели на любовта. Какво значение има, че ахмаците не разбират това. Най-добре за праведния вярващ е да не общува с такива невежи хора [да не слуша и гледа техните радиостанции и филми и да не чете техните вестници, книги и издания.]