Намазът и нашето здраве

  Задължителното поклонение намаз се изпълнява от мюсюлманите, защото това е заповед на Аллаху теаля. В заповедите на нашия Господ се намират множество мъдрости и ползи за нас рабите, а от друга страна, е видно колко много вреди има в нещата, които Той забранил. Днешните специалисти в медицината са открили и установили част от тези ползи и вреди. Никоя друга религия или философия не отдава толкова голямо значение на здравето, така както исляма. Нашата религия ни е заповядала да извършваме намаз (най-високопоставеното поклонение от всички ибадети), чак до самия край на нашия живот. Без съмнение, изпълняващият нама̄з би се сдобил и с ползите, които носи той за здравето. Нека видим някои от тези ползи:

1 – Движенията в нама̄з се извършват бавно, поради което не натоварват сърцето. Тъй като нама̄зът се извършва в определени части на деня, той поддържа човека бодър.2 – Човек, който изпълнява нама̄з, полага своята глава на земята по осемдесет пъти на ден. Така мозъкът се снабдява с обилно количество кръв. В резултат на това мозъчните клетки укрепват, поради което проблеми като загуба на памет и деградация на характера се наблюдават много по-рядко при изпълняващите нама̄з. Тези хора остават много по-здрави и запазени от останалите, за цял живот. Не се разболяват и от болестта, известна в днешната медицина, като “demans senil” (старческо слабоумие).3 – Кръвообръщението в очите на извършващите нама̄з е по-силно, поради честото навеждане и изправяне. Налягането в очите не се увеличава и течността в предната част на окото постоянно се опреснява. Това предпазва очите от болестта “катаракта”.4 – Изометричните движения по време на нама̄з спомагат за по-бързото размесване на храната в стомаха, за по-лесното изтичане на жлъчка с което се предотвратява и на натрупването на остатъци в нея. Спомага и за лесното изтичане на ензимите от панкреаса, а те играят важна роля за избавянето от запека. Бъбреците и пикочните канали се раздвижват като с това се предотвратява образуването на камъни в бъбреците и спомага за лесното изпразване на пикочния мехур.5 – Ритмичните движения по време на нама̄з раздвижват мускулите и ставите, които иначе не участват активно в ежедневните движения. Това предотвратява ставните заболявания (като артрит и калцификация), както и  мускулните схващания.

6 – Чистотата без съмнение е необходима за телесното ни здраве. Абдестът и гусюлът (ритуалното измиване и изкъпване) изчистват човека, както физически, така и душевно. Следователно, нама̄зът е самият източник на чистота. Нама̄зът не може да бъде осъществен без наличието на телесна и душевна чистота. Абдестът и гусюлът осигуряват телесната чистота. Всеки, който изпълнява своите поклонения, се пречиства и си отпочива душевно.

7 – В превантивната медицина много важно място заемат движенията в определени моменти от деня. Времената за нама̄з се намират в най-подходящите моменти за подновяване на кръвообръщението и дишането.

8 – Най-важният фактор, който стабилизира съня, e нама̄зът. Статичното електрическо натрупване в организма се освобождава по време на седжде, т.е. когато челото се полага на земята. По този начин тялото възвръща своята жизненост.
 

 За да се сдобие с тези ползи от нама̄за, човек трябва да го изпълнява на време, да отдава голямо внимание на хигиената, да не яде повече от необходимото и да стриктно да внимава дали храната му е от халял.

“Никому е вечно земното имане, златото, среброто,
същинското умение е в лекуването на разбитото сърце”.