Опасно ли е използването на думата “създавам”?

Човекът не създава нищо!

Въпрос:  В Коран-и керим Аллаху теаля ни известява, че Той е единствения Създател и само Той създава всичко. Може ли да се използва думата “създава” за човек под формата на метафора, например вместо думите “правя, основавам, изграждам”?

Отговор: “Създаване” е определение присъщо единствено и само за Аллах. Да се използва “създател” или “създава” за човек е грешно. Някои хора казват, (Едисън създаде електрическата крушка). Това е грешно! Едисън откри за първи път уреди, като  електрическата ампула, фонографа, мегафона. Той не ги е създал, а само е съединил, създадените вече (железни, стъклени и пр.) части и е станал причина за тяхното откриване. В действителност тези уреди са създадени от Аллаху теаля. В хадис-и шериф се казва, (Аллах е Създателят на всяко изкуство и изкуствовед) [Бухари]

Това означава, че Създалият и Едисън, и електрическата ампула, е Аллаху теаля. Освен, че Едисън не е създал електрическата крушка, докато се е превръщал в причина за създаването на новите уреди, той дори не е имал и най-малка представа какво става с неговите ръце, крака, очи и другите сетивни органи, процесите в клетките, сърцето, дробовете и другите органи, как те работят и от какви други елементи се нуждаят. Той не е познавал и структурата на апаратите, които органите използват и намиращите се в тях сили на атоми и протони. Възможно ли е толкова безсилен човек да бъде наречен създател? Разбира се, че не. Създател се нарича само Онзи, който знае и най-малките подробности с най-тънките детайли, и поддържа всички тези процеси, а такъв може да бъде единствено Аллаху теаля. (Сеадет-и ебедиййе/Пълен илмихал)


Категорично, Аллаху теаля няма нито един съдружник в делата си. Създателят на всяко същество е Единствен Той. В Коран-и керим се казва (по смисъл): 

(Твоят Господ е единственият Създател) [Араф 54]

(Създател е единствен твоят Господ) [Хиджр 86]

(Създаващият всичко е Аллах.) [Зумер 62]

(Създаващият и вас, и вашите дела е Аллах!) [Саффат 96]

След като Аллаху теаля е заповядал и съобщил ясно в своята книга, че Създател е единствен Той и няма друг посредник в това, да се назове създател за човек, е недопустимо и грешно.


В книгите на ехли суннетските учени се казва:

“Творящият, Създаващият, Даващият полза и вреда, Унищожаващият е само Аллаху теаля.” (Сеадет-и Ебедиййе)

“Мислите, движенията, откритията на хората са все неща създавани и сътворявани от Аллах. Да се нарече създател или творец друг освен Него е поради наличие на невежие. Такова твърдение е абсолютно грешно.” (Биргиви)

“Да се изкажат думи, като “създаде”, “създател”, “аз съм създател”, като определение за човек, са кюфр (т.е. изрази, водещи до неверие и изкарващи от исляма). Не може да се нарича създател друг, освен Аллах. Създател е единствено и само Всевишният Аллах. Не може да се изказва дори и като метафора за изрази, като “извършвам” или “изкарвам на яве”. Ако бъде изречено от някой, без да е имал такова възнамерение, не трябва да се казва, че е влязъл в кюфр [поради това, че е възможно да го е изказал несъзнателно и без такова намерени].”

“Онзи, който изрече думи, желаейки и ясно осъзнавайки, че водят до кюфр (неверие), се превръща в кяфир (неверник). Ако ги изрече несъзнателно, според повечето ислямски алими (учени), също се превръща в кяфир. При желание да се изкаже нещо, но по погрешка се спомене дума, водеща до кюфр, не става кяфир.” (Берика, Ислямска нравственост)


Източници: Книгата на хазрети Ибни Хаджер-и Мекки- Зеважир и Хадика, Берика, Биргиви, Мифтах-ул Дженне, Мектубат-ъ Раббани, Сеадет-и Ебедиййе, Ибни Абидин