Проклятието на Хам според юдаизма:

  Както е известно, в Тората се казва, че Хам е втори по ред син на Ной и баща на Куш (Етиопия), Мицраим (Египет), Пут (Земята на Либия) и Ханаан. Проклятието на Хам е било използвано от някои европейци, като оправдание за расизмът и поробването на хора от африканско потекло, които са смятани за потомци на Хам и че цвета на кожата им е “белег” за това проклятие. Тази расистка теория е широко поддържана през осемнадесети- чак до двадесети век, но до голяма степен е изоставена от средата на ХХ век дори и от най-консервативните теолози.

 Първо нека обърнем внимание на библейския стих свързан със случката, която довежда до това, как Хам и потомците му са били проклети според Библията, след това ще разгледаме по-внимателно някои юдейски източници и класически коментатори, хвърляйки повече светлина върху самото проклятие.

БИБЛЕЙСКИ ИЗТОЧНИК:

“Излезлите от ковчега синове на Ной бяха Сим, Хам и Яфет. Хам беше баща на Ханаан. Тези трима бяха Ноевите синове и от тях бе населена цялата земя. Тогава Ной започна да обработва земята и насади лозе. Той пи вино, опи се и лежеше гол в шатрата си. И Хам, баща на Ханаан, видя голотата на баща си и разказа на двамата си братя отвън. А Сим и Яфет взеха дреха и като я поставиха на раменете си, тръгнаха заднишком и покриха голотата на баща си; но лицата им бяха обърнати назад, така че те не видяха голотата на баща си. Когато Ной се събуди от опиянението си и научи какво е направил малкият му син, рече: „Проклет да е Ханаан! Последен роб ще бъде на братята си.“
Той каза още: „Благословен да е Господ, Симовият Бог. Нека Ханаан бъде техен роб. Нека Бог даде простор за Яфет и той да се засели в шатрите на Сим, и нека Ханаан бъде техен роб.“ (Битите 9:19-27)


Нека сега видим дали имат почва тези теории в ученията на Юдаизма..

ПРОКЛЯТИЕТО ЗА РОБСТВО:

“Когато Ной се събуди.. Научи какво е направил малкият му син” (Битие 9:24)

Според Раши (един от класическите юдейски коментатори върху Тората), тук под израза “малък” се има предвид безполезен и презрян (понеже ако си спомним, Хам е втори по ред син на Ной, а не най-малък). А в следващият стих,

“Проклет да е Ханаан! Последен роб ще бъде на братята си.“ (Битие 9:25),

Раши ни казва защо Ной проклина и Ханаан, който е потомък на Хам –
Ной казва,

“Ти (Хам) ме направи неспособен да имам още един, четвърти син за да ми служи. Затова проклет да е твоят четвърти син (Ханаан), за да служи той на децата на по-големите (т.е. на Сим и Яфет), върху които се падна бремето да ми служат от днес нататък “. (Позовавайки се на Мидраш Берешит Рабба 36:7)

Раши продължава с обяснението, че Хам всъщност е кастрирал (а според други еврейски предания дори изнасилил баща си Ной), за да не би Ной да зачене и четвърти син, с който ще трябва да раздели земята като наследство след Потопа. (виж Берешит Рабба 5, 22:7)

Заради тази неморална постъпка, подтикната от алчност, в опит да лиши баща си от четвърти син – Хам и неговият четвърти син (Ханаан) биват прокълнати да служат на останалите ноеви синове и техните потомци

ЧЕРЕНИЯТ ЦВЯТ НА КОЖАТА:

В самия Мидраш Рабба намираме въпросното предание, но с едно интересно допълнение към историята, откривайки защо потомците на Хам имат черна кожа. Рабби Хуна казва от името на Рабби Йосиф:

“Ной провъзгласи, ‘ ти (Хам) ми попречи да зачена четвърти син, затова аз проклинам твоя четвърти син (Ханаан).’ Рабби Хуна още казва, от името на Рабби Йосиф: Ти (Хам) ми попречи аз (Ной) да извърша нещо, което се прави в тъмното (т.е. полов акт), затова твоето семе ще бъде ГРОЗНО и с ТЪМНА КОЖА.'” (Мидраш Рабба, Берешит 36)

В Талмуда пък, се дава причина защо самият Хам става чернокож, след като излиза от Ковчега, след Потопа..

Мъдреците (на Талмуда) казват, “Трима бяха тези които нарушиха забраната за полов акт в Ковчега на Ной (според еврейските предания е имало забрана за полови сношения по време на Потопа, като акт на солидарност със случващата се трагедия извън Ковчега) и всички те бяха наказани за това. Те са кучето, гарванът и Хам- синът на Ной. Кучето бе наказано с това, че ще бъде връзвано, гарванът с това, че плюе, а Хам бе поразен с това, че КОЖАТА МУ СЕ ПРЕВЪРНА В ЧЕРНА.” (Вижте Талмуд, Санхедрин 108b)

А още по интересно е, че Мидраш Рабба ни разкрива и кой е бил половият партньор на Хам по времето на Потопа!

“Рабби Хийа каза: Хам и кучето се сношаваха в Ковчега, и Хам излезе от него с ЧЕРНА КОЖА.” (Вижте Мидраш Рабба, Берешит 36)


Оставям на уважаемите читатели, сами да преценят за гореспоменатите учения. Но ще ви предложа една съвсем различна доктрина като алтернатива за размисъл, а именно тези на последния пратеник, Мухаммед “алейхиселям” (Аллах да го благославя и с мир да го дари):

(Така както вашият Господ е един, вашият баща (Адам), вашата религия и вашият пророк също са единствени. Арабинът няма превъзходство над не-арабина и не-арабина няма превъзходство над арабина. Червенокожият няма превъзходство над чернокожия и чернокожият няма превъзходство над червенокожия. Никоя нация няма превъзходство над друга нация. Превъзходството е единствено посредством последването на повелите и отбягването на забраните в исляма.) [Ибни Неджар]

Вие сами решете кое от тези две, радикално различни учения, е записано във вашето сърце и кое от тях ви смущава и бихте счели за неприемливо с пълно право.