Важността на намаза

Следващата извадка е от книгата на Мевляна Халид-и Багдади “куддисесиррух” от 18-и век- “Иман и ислям”…

  Големият евлия (ислямски учен) хазрети Джунейд Багда̄дӣ е казал: “Един час в земния живот е по- ценен от хиляда години в Съдния ден, защото в този един час човек може да извърши едно праведно и прието от Алла̄ху теа̄ля̄ дело, но в другите хиляда години не би могъл да извърши нищо.”

Расӯлюллах “саллялла̄ху алейхи ве селлем” е казал:

(Ако някой съзнателно съедини един нама̄з с друг (т.е. ако съзнателно го изпусне) ще гори в Ада осемдесет хукбета). Едно хукбе е равно на осемдесет а̄хиретски години, а един ден – на хиляда земни години [365 * 1000 = 365 000 * 80 => 29,2 млн. земни години. Това не е шега!].

  Затова, о, ти братко по религия! Не си губи времето с безполезни неща и проумей неговата  важност. Разпредели го спрямо най-ценните дела. Любимият ни Пророк е казал, (Да се прекарва времето с безполезни неща е най-голямата беда.)Кланяй намаза си на време, за да не съжаляваш в Съдния ден и за да постигнеш много голям сева̄б! В един хадӣс-и шерӣф се казва: (За онзи, който е пропуснал един нама̄з и е умрял преди да го навакса, ще бъдат отворени седемдесет прозорци от Ада и ще бъде измъчван до Деня на възкресението.) Онзи, който умишлено пропусне един нама̄з и не страда за това, ще напусне исляма или ще умре като неверник. А какво ли би могло да се каже за онези, които дори и не се сещат за него и не го приемат като задължение? Учените от четирите мезхеба единогласно са казали, че всеки, който не отдава значение на нама̄за и не го приема като задължение, става муртед (вероотстъпник). Хазрети Абдулганӣ Наблюсӣ – в книгата “Хадӣкатун недиййе”, в частта отнасяща се за злините, причинени от езика – казва: “Онзи, който не кланя съзнателно намаза и не иска да навакса, и не се страхува, че ще бъде мъчен за това, напуска исляма, т.е. става вероотстъпник).”

Прочетете повече за намаза и неговите условия, чрез кликване върху книгата: