На кои хора е разрешено да не говеят през месец рамадан?

На седем вида хора е позволено да не говеят:

1.  На болния.

2.  На пътника.

Според учените от ханефи мезхеб, човек се счита за пътник, ако изминава по-дълъг път от 104км и в крайната си дестинация остава по-малко от 15 дена. А според учените от другите три мезхеба, човек се счита за пътник, ако изминава по-дълъг път от 80км и остава по-малко от 3 дена в крайната си дестинация, без дните на влизане и излизане в дестинацията.

3.  На жените в хайз (менстурация)- за тях е забранено.

4.  Жена в нифас (следродилно състояние)- за тях е забранено е.

5.  На бременна жена – ако няма сила за това.

6.  На жена кърмачка    ако има опасност за детето.

7.  На възрастен човек, които няма сили за орудж

Когато извинителна причина на тези хора изчезне, те трябва да си наваксат пропуснатите оруджи ден за ден.

“Мюсюлманите в началото бяха свободни да изберат, дали да говеят или да дадат фидйе [откуп]. С айета (… който от вас стане свидетел на този месец, да говее през него), беше отменен избора за [даване на] фидйе [без причина].” [Тефсири Бейдави]

  Човек, който е много възрастен и няма да може да говее до смъртта си, за всеки неговян ден на рамазан, трябва да даде фидйе (материални средства) на бедните.

Ако един човек направи възнамерение преди имсак и после умишлено наруши рамазанския орудж, на него се налага да извърши кеффарет плюс каз’а (да навакса) орудж. За нафиле и каза оруджите (държани извън рамазан) не е нужен кеффарет.

Какво е кеффарет?

Това е като наказателна работа за онези вярващи, които са нарушили условията на ибадета умишлено. За да се направи кеффарет, човекът трябва да освободи един роб (за времената когато е съществувало робство). Ако това не е възможно, трябва да говее в продължение на 60 дни без прекъсване, в дните извън месец рамазан, като трябва да обърне внимание тези дни да не застъпват петте дни в годината, в които е харам (забранено) да се говее. След тези “наказателни” дни отделно трябва да навакса дните, в които е нарушен оруджът (т.е. отделно на наказателните 60 дни да отговее и броя на неговяните дни). Ако няма сили и за това, в такъв случай  трябва в един ден да нахрани 60 бедни или да храни един бедняк в продължение на 60 дни, по два пъти на ден. Или на всеки един от тях да даде имущество, колкото стойността на садака-и фитр.(кликнете на линка “садака-и фитр” за още информация)