СЪФАТ-Ъ СУБУТИЙЙЕ – Качествата на Всевишния АЛЛАХ

1 – Хаят: Аллаху теаля е жив, но Неговият живот не наподобява живота на създанията Му. Той е специфичен за Неговата същност и е изначален (няма начало) и безкраен (няма край, не умира).

2 – Илм: Аллаху теаля знае всичко. Неговото знание не е като знанието на създанията. Той вижда и знае, как в тъмна нощ, мравка ходи върху черна скала. Знае мислите, преминаващи през сърцата на хората и техните възнамерения. В Неговото знание не настъпва промяна. То е изначално и безкрайно.

3 – Сем’: Аллаху теаля чува без средство и посока. Неговият слух не е като този на рабите Му. Това Негово качество, както всички останали, е изначално и безкрайно.

4 – Басар: Аллаху теаля вижда. Вижда без средства (без органи и уреди) и условия. Неговото виждане не е посредством очи.

5 – Ирадет: Аллаху теаля притежава воля. Създава каквото пожелае. Всичко съществува с Неговата воля. Няма сила, която да пречи на волята Му.

6 – Кудрет: Силата на Аллаху теаля е достатъчна за всичко. За Него няма нищо трудно.

7 – Келям: Аллаху теаля говори, но не чрез средства, букви, глас или език.

8 – Теквӣн: Аллаху теаля е Създател. Няма друг Създател, освен Него. Той създава всичко. Не е позволено да се казва “създател [или “създаде, създава”]” 

за друг, освен за Аллаху теаля. [Изказване на такова нещо става кюфр (изкарва мюсюлманина от исляма). Ако са били изказвани такива слова, незабавно трябва да се направи истигфар и никога повече да не се изпозват тези думи за друг освен за Аллаху теаля!]

Не е възможно да се проумеят същностите на качествата на Аллаху теаля. И в това отношение Той няма съдружник и подобен.