Трите свещенни месеца: реджеб, шабан и рамадан

  Затова че Аллаху теаля е много милосърден и съжаляващ Своите раби, е отдал ценност на някои месеци, дни и нощи. Той е съобщил, че през тези ценни времеви периоди ще приеме всички отправени молитви (дуи) и направени покаяния (истигфари). Сторил е тези времена една причина за извършване на повече ибадет (поклонения), искане на прошка, молитви и покаяния. Такова е и времето и през трите свещени месеца на мюсюлманите реджеб, шабан и рамадан.

  Първият от тези благословени месеци е реджеб. Той е много ценен още от времето на Адем “алейхисселям”. Реджеб означава ценен, почтен. В хадис-и шериф се казва:

(Реджеб е месецът на Аллаху теаля. Онзи, който извършва благодеяния [гощава мюсюлманите, раздава и дарява садака, радва другите..] през този месец, ще бъде облагодетелстван от Аллаху теаля и на земята, и в отвъдното.)

(Онзи, който държи един ден орудж в началото на реджеб-и шериф, един ден в средата и един ден в края му, ще бъде облагодетелстван от Аллаху теаля така, все едно е държал орудж през целия реджеб-и шериф)

  Вторият месец на трите свещенни месеца, е месец шабан. В хадис-и шериф се казва:

(Шабан-и шериф е отреден за мен. С безкрайното си величие Аллаху теаля ще заяви на меляикетата на Арш-ъ а’ля: “О мой меляикета (ангели), видяхте ли как Моите раби оказват уважение към месеца на Моя любим. В името на Моите слава и величие и Аз сдобих Моите раби с Моето опрощение и закрила”.)

(За всеки, който говее три дена през шабан-ъ шериф, Аллаху теаля ще приготви за него един палат в Дженнет-и а’ля)

  Третият свещен месец е месец рамадан. В хадис-и шериф се казва:

(Когато дойде месец рамадан, вратите на Дженнета се отварят. Вратите на Джехеннема се затварят и шейтаните оковават.)