Байрам и курбан

Въпрос: Ако хилялът (новата месечина) на рамазан или курбан байрама се видят, от която и да е точка по света, считат ли се за видени във всички страни? А, ако не се е видял хилялът и са обявили за байрам, денят преди байрама, заколените курбани на този ден приемат ли се?

Отговор: Поместеното предание в книгата “Ислямска нравственост”, взето от базовата книга на ханефитския мезхеб  по фъкъх “Редд-ул мухтар” на хазрети Ибни Абидин “рахметуллахи алейх”, се казва:
“Имам Шубки “рахметуллахи алейх”, казва, (Ако някой съобщи за видян хилял на 30-ия ден от шабан, а в изчисленията в календарите се казва, че новата месечина ще се появи след полунощ, в такъв случай се вярва в изчисленията от календарите, защото изчисленията за изгряването на новата луна са категорични. Не е възможно тя да е видяна преди да е изгряла). Шемс-ул-еимме халвани “рахметуллахи алейх” казва, (Рамазанският месец започва след като се е видял хилялът, а не с неговото изгряване! Затова, че изчисленията показват нощта, когато ще изгрее хилялът, началото на рамазанския месец не може да се разбере чрез изчисление. Когато двама праведни мюсюлмани кажат (видяхме луната) или кадията издаде указ и рамазана започне на едно място, говеенето трябва да започне из цял свят. Но при времената за хаджа, курбана и намаза не е така. При настъпването на времената им в едно място, не означава, че те са настъпили и на други места). [Редд-ул-мухтар]


Ако се изчисли по правилен начин, не би било трудно да се установи изгревът на новия хилял, защото в законите на Аллаху теаля не съществува и частичка неточност. Луната изгрява в часа съобщен от изчисленията, като не закъснява дори секунда. Да се празнува байрам, един ден по- рано от изчисленията, е неприемливо спрямо науката, защото не е възможно новата луна да бъде видяна преди изчислената дата. Изгряването на луната е досъщо като изгряването на слънцето. Да се каже “Аз видях слънцето да изгрява преди изчисленото време”, е неприемливо. Слънцето винаги изгрява в определеното от календарите точно време. Не е възможно да изгрее по- рано, но е възможно, ако е облачно, да няма видимост и да не се види. По същият начин е и започването на месеците. Хилялът изгрява в точно определеният, чрез изчисления, ден и час, но точно в него ден е възможно да не може да се види. Религията ни взема на впредвид виждането на изгрева, а не неговия изгрев. Не може да се обяви за байрам денят, който е изчлислен със измервателните уреди. Затова и когато рамазанският хилял се види, в която и да е точка по света, започването на дните за говеене и за рамазанския байрам стават ясни и датите им са едни и същи във всички страни. В един хадис-и шериф се казва:
(Когато всички започнат оруджа, започнете го и вие. Когато всички празнуват байрам, празнувайте и вие) [Тирмизи, Ебу Давуд]

Но при курбан байрама не е точно така. Ако в Америка се види хилялът на зилхидже, а в Турция не се види, хилялът видян в Америка не се приема за видян и в Турция. Така че денят на курбан байрама се определя, след като е видян хилялът на зилхидже. Денят арефе е или 9-ият изчислен от календарите ден на зилхидже или следващият ден. (Сеадети-и ебедиййе)


На местата където денят на курбан байрама се определя според изчисления, и не се знае шериатско установения байрам, мислейки, че е байрам, заколените от мюсюлманите курбани на арефе стават сахих (действителни). За да се постъпи предпазливо при извършването на този ибадет, курбаните трябва винаги да се колят през втория ден от изчисления в календарите байрамски ден.